Tai Chi és Chi Kung Világnap - Csikung tanfolyamok, stressz oldás, meditációs tanfolyamok

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tai Chi és Chi Kung Világnap

KAPCSOLAT

Tai Chi és Chi Kung Világnap
2013. április 27. Asia Center
Több mint 50 előadás és workshop 6 teremben.

A Magyar Wushu Szövetság rendezésében Első Tai chi és Chi Kung világnap 2013 április 27.-én tartottak a budapesti Asia Centerben. A programot hat teremben és az épület melletti szabad területen bonyolították le. Mintegy 50 programból két előadást, Vadlúd Csi Kung bemutatót és egy az Ezüst 12-höz kapcsolódó 6 gyakorlatból álló közös gyakorlást tartottunk. Az Berend Dóra és Berend Róbert előadásának tartalma itt megtekinthető, Berend Dóra által vezetett közös gyakorlás hat gyakorlatát ide kattintva az érdeklődők megtekinthetik.

A lágy chi kung-tól a kemény chi kung-ig

Előadó: Dr. Berend Róbert Mingtang chi kung mester


A csikung ősi tudás, első változatai mintegy 4500-5000 éves múltra tekintenek vissza. Alapját képezi a harcművészeteknek, a kínai gyógyításnak, az önfejlesztésnek. Számos változata és iskolája ismert, de mindegyiknél cél az agyi tevékenység, a légzés és a mozgás harmonikus egységbe foglalása. Két fő iránya közül a kemény vagy külső csikung elsősorban mozgásokon keresztül, míg a lágy vagy belső csikung főképpen az agyi tevékenység meditációkkal való dolgoztatásán keresztül éri el eredményeit. Vannak olyan Csikung iskolák, amelyek átmenetet képeznek a két fő irányzat közt ilyen az általunk gyakorolt Mingtang csikung is. Rendszerünk egységbe foglalva a két fő irány gyakorlatait olyan félmeditatív állapotban végezteti a gyakorlást, amely mindkét rendszer előnyeit biztosítja. A csikung hosszú története alatt számtalan mester munkásságának nyomait őrzi, írásos műveik maradtak fent. A XX. század második felében Európában először a csikung harcművészeti változatai váltak ismertté, ezért az a vélemény alakult ki, hogy az a Saolin völgyében lévő kolostorokban keletkezett. A chi (csi) és a kung szavak kapcsolata az első ezredfordulót követően vált ismertté, és csak az Ópiumháborúk idején, a XIX . század közepén terjedt el. Korábban az energiával való munkát, a légző- és mozgásos gyakorlatokat daoyin (taojin) néven említették. A csikungot két írásjeggyel fejezik ki, így helyesen két szóban kell írni, magának a szónak számos átírása van: csikung, csi kung, chikung, chi kung, qigong, qugong és még sorolhatnánk. Hazánkban leginkább a magyar kiejtés szerinti "csikung" terjedt el, egybeírva a két szót, és azt az érzést keltve, hogy itt egyetlen zárt tudásról van szó. A számos írásmód oka, hogy a kínai kifejezések átírása a latin abc betűivel eleinte hallás alapján történt. Magyarországon három féle átírással találkozhatunk. A Wade-Giles rendszert inkább a régebbi anyagoknál alkalmazzák, bár 2004-ben Európa szerte még mindig az egyik legelterjedtebb rendszer volt, ebben az írásmód: Chi Kung. A Pinyin átírási rendszer a Kínai Népköztársaság hivatalos rendszere és alkalmazását támogatja, így egyre inkább elterjedőben van, e szerint a „helyes” írásmód Qigong. Magyarországon a Tudományos Akadémia a magyar nyelv helyesírásának szabályai szerint alkalmazott módot támogatja ez a Csikung.
Az előadásban foglalkoztunk a kemény csikung és a harcművészetek kapcsolatával, a lágy csikung és a feng shui kapcsolatával, és azokkal a gyógyító iskolákkal amelyek átmenetet képeznek a két rendszer közt. A Kínai Tudományos Akadémia által összegyűjtőt mintegy 3200 csikung gyakorlat hogyan alakult ki, és milyen elvek alapján használják azt a különböző iskolák. Végezetül az előadásban kitértem a különböző vallásfilozófiákhoz kötődő chi kung iskolák gondolkozásmódjában fellelhető különbségekre, különös tekintettel a Taoista világi iskolák szerepére korunk szellemiségéhez való igazodásban. Végezetül röviden néhány napjainkban létrejött, korunk kihívásaihoz igazodó taoista világi iskola irányultságát ismertette, szerepét a gyógyításban és a személyiségfejlesztésben.

Chi Kung meditáció – stresszoldás és képességfejlesztés

Előadó: Berend Dóra Mingtang chi kung oktató


A csikung ősi tudása kiterjed a képességfejlesztésre és a stressz oldásra. Meditációs gyakorlatai alapját képezi a kínai gyógyításnak, az önfejlesztésnek. A két válásfilozófia, a taoizmus és a buddhizmus számos iskoláját fejlesztette ki. Mindegyiknél fő cél az agyi tevékenység és a légzés harmonikus egységbe foglalása. Két fő iránya közül a taoista számos világi, míg a buddhista inkább a spiritualitás irányába mutató meditációval éri el hatását. A csikung területén, így a meditációnál is három szint jelentkezik: maga a gyakorlás, a meditáció tudománya és végül annak művészete. A meditáció művészi szintű gyakorlása szinte emberfeletti teljesítményekre teszi képesé a gyakorlót, de ennek a szintnek elérése sok évi munkát igényel és nem minden gyakorló számára jelenthet ez célt. Napjaink embere számára a két legfontosabb cél az önmaga fejlesztése és stressz terhelési szintjének csökkentése. E célok eléréséhez elegendő a gyakorlatok elsajátítása, de a mögöttes háttér tudás nélkül ez sokszor misztikus dolognak tűnhet. A gyakorlatok elsajátításával egyidőben amely néhány óra alatt megtörténik jó ha a gyakorló már az elején megismeri azt az eszköztárat amelyet egy-egy meditáció gyakorlataiban felhasznál. Az előadás röviden bemutatja azokat az eszközöket: szimbólumokat, szubmodalitásokat, mantrákat, mandalákat és mudrákat amelyek a meditáció tudományának alapját képezik. Ezen ismeretek birtokában a meditációt gyakorló tisztán láthatja, hogy mindaz amely meditációi első időszakában vele történik azt ma már az agykutatás pontosan tudja modellezni. A meditáció tudományát mindenki elsajátíthatja önfejlődése elősegítésére, stressz terhelési szintje csökkentésére, és aki igényli továbbléphet abba a spirituális világba amelyet a lágy csikung művészete, a meditáció művészete nyújtani tud az egyén számára.

Vadlud chi kung bemutató és közös Ezüst 12 gyakorlás

Berend Dóra bemutatott egy olyan 64 lépésből álló csikung gyakorlatsort (Vadlúd csikung) amely a lágy és kemény csikung elemeit tartalmazza. Majd a halhatósággal közösen elvégzünk hat olyan gyakorlatot az Ezüst 12 gyakorlataiból, amelyek kapcsolódnak a vadlúd csikung elméletéhez, de kimondottan a meridiánokban az energiák mozgatását célozzák meg.

Elhangzott előadások

IV. teremben (Az ég alatti hűség és igazság csarnoka)


11.00
Gervai Miklós András Kína,

2012 élménybeszámoló Kínáról, a kínai gyógyászatról (vetítéssel)

.                                                                                   --------o--------
12.00 Dr. Berend Róbert (Mingtang Chi Kung és Meditációs Központ)

A lágy chi kung-tól a kemény chi kung-ig

.                                                                                          --------o--------

12,45-13,15 Közben Berend Dórával

Vadlud chi kung bemutató és közös Ezüst 12 gyakorlás

.                                                                                          --------o--------

13.00 Berend Dóra (Mingtang Chi Kung és Meditációs Központ)

Chi Kung meditáció stresszoldás és képességfejlesztés

.                                                                                          --------o--------

14.00 Szilvásy Péter, dr. Szilvásy István (Kibernologia, atlasz)

Grafológia kibernológia az egészségért

.                                                                                          --------o--------

15.00 Kulcsár Gábor (csontkovács mester, oszteoterapeuta)

Elsősegély sérülések felismerése, csontkovács technikák

.                                                                                          --------o--------

16.00 Berki Renáta, Varga István (Arany Hegy Alapítvány Integral Tai Chi)

A tudatosság és az energia kapcsolata a mindennapi életben és a szellemi gyakorlásban

.                                                                                          --------o--------

17.00 Dr. Harsányi Edit orvos-term. gyógy. és Varga Gyula Életfa Chi Kung

Nahrin funkcionális élelmiszerek és étrend-kiegészítők alkalmazásának lehetőségei

.                                                                                          --------o--------

18.00 Gervai Miklós András (Dr. Wu Fejmasszázs és Chi Kung)

A Chi Kung - Tai Chi és a Dr. Wu-féle fejmasszázs gyógyászati alkalmazása

.                                                                                          --------o--------

19.00 Dr. Polner Kálmán oszt.vez. főorvos és Gervai Miklós András

Chi Kung - Tai Chi a vesebetegek rehabilitációjában

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz