Mingtang fitnesz tanfolyam - Csikung tanfolyamok, stressz oldás, meditációs tanfolyamok

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Mingtang fitnesz tanfolyam

TANFOLYAMOK > Mingtang fitnesz csikung

Jelenleg nem tartunk oktatói tanfolyamot.

Sportoktatóknak!
Szeretne több elhelyezkedési lehetőséget
minőségi fitnesz központokban? Ismerje meg a Mingtang Fitnesz Csikungot és tanítsa! A csikung edzőtermi alkalmazása mind népszerűbb nyugat-európában, Németországban.  Legyen az elsők között Magyarországon aki sportoktatóként csikungot is tanít. Számos alkalmazásra kész edzésprogrammal és reklámanyaggal segítjük napi munkáját!  
A Mingtang Központ e program oktatását csak olyan személyek részére végzi akik Fitnesz Csikung foglalkozásokat kívánnak vezeti, edzőtermekben, sportközpontokban. Hazánkban a csikung sport kategóriába tartozik, így azt csoportosan edzőtermekben, fitnesztermekben vagy szállodákban oktatni csak és kizárólag sportoktatói végzettséggel lehet.
A jelenlegi szabályozás értelmében a csikung oktatás előfeltétele az OKJ-s sportoktatói szakképzettség megléte, amit a 157/2004. (V. 18.) Korm. rendelet szabályoz. A kormányrendelet sport területén képesítéshez kötött tevékenységnek tekinti a csikungot, központunk együttműködő partnerein keresztül biztosítani tudja a csikung tanításához szükséges sportoktatói OKJ-s végzetség megszerzését, míg a csikunggal kapcsolatos szakmai részt központunk oktatja.

Célunk, hogy olyan tudását adjunk át, hogy Ön válogathasson a fitnesztermek ajánlatai közül!

Mingtang Fitnesz Csikungról (MFCS)

Mingtang Fitnesz az edzőtermek speciális igényeinek megfelelő csikung gyakorlatsor. Célirányos gyakorlás, mégis megőrizi a kínai energiatan hagyományait, intakt voltát. A gyakorlatsorról:

  • Mozgásos részei fokozzák a vérkeringést, oldják az izmokban lévő feszültségeket, a merev letapadt izmokat lazítják.

  • Meditatív gyakorlatai vizualizációkra épülnek, csökkentik a szellemi fáradtságot, oldják a lelki terhek okozta feszültségeket.

Mingtang Fitnesz gyakorlataival megtapasztalható a több évszázados távol-keleti csikung mozgáskultúra, amely a XXI. század igényeihez igazítva jól integrálható a legtöbb edzésprogramba. Kínában több mint 80 millióan végzik naponta a csikung legnépszerűbb irányzatait. A nagy földrajzi távolságok és népes gyakorlótábor miatt az egyes mozgássoroknak több változata alakult ki, így például a Nyolc brokáttekercs gyakorlatsorának harcművészeti és befelé fordulóbb (meditatív) stílusai is ismertek. A Mingtang Fitnesz edzőtermi, fitnesztermi és szállodai programok könnyen elsajátítható csikungja.


A csikung edzőtermi lehetőségei

Mingtang Fitnesz 1-1,5 órás foglalkozásain résztvevők a gyakorlatokat könnyen végre tudják hajtani. Nincs szükség a távol-keleti filozófia elmélyült ismeretére, sem mozgásos vagy energetikai előképzettségre. A Mingtang Fitnesz belépés a csikung világába. A foglalkozásokon a résztvevők megismerkednek a:

  • A harcművészeti csikung iskolák izom előkészítő, nyújtó és ernyesztő technikával, dinamikus mozgásos gyakorlataival, öngyógyító csikung iskolák mozgásos és félmeditatív gyakorlataival.

  • Az edzés két fő részből áll, melyek felépítése a távol-keleti hagyományok mellett figyelembe veszi a modern izomélettan és agykutatás eredményeit.

Első szakasz

Az izmok és ízületek átmozgatásával indul, majd nyújtó gyakorlatok következnek a kínai orvoslásban alkalmazott energiacsatornák (meridiánok) nyújtására. A gyakorlás első szakasza több fázisra oszlik, melyben testérzékelést fejlesztő dinamikus és befelé összpontosító mozgások váltakoznak.

Második szakasz

Lassú mozgásokkal járó, csukott szemmel végzendő gyakorlatokat tartalmaz, melyekhez vizualizált képek kapcsolódnak. A belső képek segítik az ellazulást és stresszoldást. Része ennek a szakasznak a legismertebb kínai egészségmegőrző gyakorlatsor a Nyolc brokáttekercs, mely minden alkalommal az edzésidő egyharmadát teszi ki. A változatosságot növeli, hogy a Nyolc brokáttekercs több változatát is megismerhetik a résztvevők. A teljes edzés a Mingtang Meditációs Iskola (MMI) légzéstechnikát javító, önfejlesztő meditatív gyakorlataival zárul.


Oktatáshoz szükséges technikai feltételekről

A foglalkozásokat sportoktató vezetheti aki rendelkezik a csikung oktatásához szükséges speciális ismeretekkel. Az oktatók felkészítését a Mingtang Központ végzi ahol a sport jellegű szakmai ismereteket az 1997-óta működő Mingtang Chi Kung Egyesület, a szükséges tudásanyagot, a szakmai fejlesztéseket az Önfejlesztésért Alapítvány végzi. A Nabu és Társai Kft. munkatársai által kidolgozott szakmai program lehetővé teszi, hogy az alap edzésprogramot az egymással felcserélhető gyakorlatok váltogatásával színesebbé tudják tenni az oktatók. A rendszer tulajdonosa a Nabu és Társai Kft, mely a Mingtang Központ által képzett oktatóknak jogot ad arra, hogy tanítsák a Mingtang Fitnesz edzőtermi csikungot.
A gyakorláshoz személyenként kb. 3-4 négyzetméter terület szükséges. A gyakorlatsor nyugodt, harmonikus zenével kísért relaxációs gyakorlatokat is tartalmaz, amelyekhez viszonylag csendes környezet szükséges. A meditációs gyakorlatok végzése ülve történik széken, párnán vagy polifomon. A csikunggyakorlásához laza, bő öltözet, hajlékony talpú cipő javasolt.


A csikung egyéni jellege

Gyakran felmerül a kérdés, hogy a csikung jobb vagy rosszabb más mozgásformáknál, mint például aerobic, jóga? Röviden megfogalmazva; egyszerűen csak más. Ennek megfelelően  egy újabb további célközönség érhető el vele. Eléri azokat a rétegeket is akik esetleg már abbahagynák eddig művelt tevékenységüket, mert valami újra vágynak. Érvényesül az a sportban oly sokat említett tétel, hogy az egyén céljától és személyiségétől függ, hogy melyik foglalkozást kedveli.
A csikungban alkalmazott mozgások lassúbbak és kevésbé dinamikusak mint egy aerobic edzés, gyakorlatai könnyen elsajátíthatóak. Már az első foglalkozásokon lehetőség van a gyakorlatok tökéletes kivitelezésére, mely a résztvevők számára élvezetes felüdülést, sikerélményt biztosít. A csikung mozgásai nem növelnek izomtömeget, a nyújtó és ernyesztő gyakorlatok hajlékonyabbá, rugalmasabbá teszik az ízületeket, eredményesen oldják az izomfeszültséget és a szellemi fáradtságot. Néhány példa a már ismert, bevezetett technikák és a csikung közti szemléletbeli különbségre:

  • A tradicionális jóga és a Mingtang Fitnesz csikung gyakorlatai közötti különbséget röviden talán úgy lehet megfogalmazni, hogy míg a csikungban hangsúlyos a mozgás és a meditáció mozgás közben történik, addig a klasszikus jóga elsősorban statikus tartásokra épülő meditációkat tartalmaz. A csikung mozgások, meditációs gyakorlatok egyidejű aktív fizikai és szellemi részvételt kívánnak a gyakorlótól. A csikungot a test dinamikus tornája valamint a hozzá kapcsolódó, testet kitöltő energia testen belüli, tudatos mozgatása jellemzi, mely az agy koncentrált tevékenységét követeli meg. Ennek megfelelően jó hatással van a koncentráló képességre és az intuitív kepességek fejlődésére. Az inak és ízületek nyújtása, ernyesztése az általános élettani határokon belül történik, a mozgások egyszerűek így korhatár nélkül végezhető. A meditációk önfejlesztő jellegűek, szellemiségük a taoizmus természetszeretetére épül, céljuk az önmegvalósítás és önkiteljesítés.

  • A tai chi harcművészeti hagyományokra épül, valamikor a XVI-XVII században még harcművészet volt, ahol hosszú mozgásos gyakorlás után a testen belüli energiaáramlás spontán indult el. "Tánc" jellegű mozgásait 108 formagyakorlatban foglalták össze. Összetett koreográfiára épül, ezért tanulása idő és gyakorlás igényes. Valójában minden harcművészet, így a tai chi mögött is a csikung, a kínai energiatan áll.

A csi alapja a hagyományos kínai orvoslásnak, a távol-keleti harcművészeteknek és nem utolsó sorban a környezet harmoniáját megteremteni hivatott feng shuinak is. Mindezen technikák mögött a csikung, azaz az energia (chi vagy csi) tudatos mozgatásának, irányításának, gyűjtésének tudománya áll. A csikungban az energia mozgatása szellemi koncentrációval és testmozgással történik, ezért az energiaáramlás pozitív hatása viszonylag gyorsan jelentkezik.


Mingtang Fitnesz oktatásának lehetőségei az edzőtermekben

Az edzőtermeket látogató vendégek számára a csikung változatosságot jelent, bevezetése bővíti a sportközpont ajánlati palettáját. Olyan igényt elégít ki, amely valahol a jóga és aerobic között van így új fogyasztói szegmenst jelent. Nemzetközi szinten erősödő trend Kína térnyerése és a távol-keleti kultúrák, mozgásrendszerek és filozófiák felé fordulás. Az indiai eredetű jóga mellett mindinkább teret nyer a kínai csikung, amelynek egyes iskolái, így a Mingtang Fitnesz is edzőtermi munkára alkalmasak. A Mingtang Fitnesz szellemisége a kínai taoizmus önmegvalósítási szándékát helyezi előtérbe, mely konform napjaink törekvéseivel. Évszázados, kipróbált módszert nyújt a stressz és depresszióoldásra, mely iránt növekszik az igény. A Mingtang rendszer csikung sportoktatói egységes, rendszerben oktatnak a központ által meghatározott minőségbiztosítási követelményeknek megfelelően. A rendszer magasabb szintű tanfolyamai különböző állami intézményeknél (ETI) akkreditáltak és állami felsőoktatási intézményekben (egészségturizmus szakirányon) is folyik oktatásuk. A Mingtang rendszer oktatói egységes reklám anyagot használnak, melyeken az edzőterem elérhetősége, a gyakorlások időpontja is feltüntethetők. Ezek a kiadványok használhatók a vendégek tájékoztatására, az érdeklődés felkeltésére.

A Mingtang Fitnesz oktatói tanfolyamról

A tanfolyamot OKJ-s végzetséggel rendelkező sportoktatóknak tartjuk. Kivételes esetben megfelelő sportolói múlttal rendelkező személyek is részt vehetnek a tanfolyamon, de a Mingtang Fitnesz Csikung oktatói végzettséget csak akkor kaphatják kézhez ha  157/2004. (V. 18.) Korm. rendeletben előírtaknak eleget tesznek. A tanfolyamot kis csoportokban tartjuk, minimális létszám 5 fő, maximum 9 fő. A tanfolyam időtartalma 32 óra melyet napi 8 órában két hétvégén tartunk. Külön igény esetén más időbeosztás is szóba kerülhet megegyezés szerint. A tanfolyami időpontokat a jelentkezők számának függvényében határozzuk meg, a jelentkezők igényeihez igazodóan. 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz