Érdekességek a csikung világából - Csikung tanfolyamok, stressz oldás, meditációs tanfolyamok

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Érdekességek a csikung világából

SAJTÓSZOBA

Érdekességek a csikung világából

Ebben a rovatban a csikunggal kapcsolatos érdekességeket, újdonságokat, személyes kapcsolataink alapján szerzett ismereteket és olyan tudományos eredményeket tesszük közre melyeket egzakt módon a tudomány eszközeivel még nem igazoltak. Válogatunk a csikunggal foglalkozó kínai és nemzetközi orvosi, pszichológiai szaklapok legérdekesebb cikkeiből, kutatóintézetek előzetesen publikált részeredményeiből. A rovatban közzétett információk mint tudományos hivatkozások nem fogadhatók el, ugyanakkor azok közlői, személyek, szaklapok olyan hiteles forrásoknak tekinthetők, hogy az általuk közöltek elgondolkoztatóak, és megfontolásra javasolhatok. Az ide felkerülő anyagokat szakmai szempontból ellenőriztük, azokban foglaltak jelzés értékűek a csikung hasznosítása szempontjából.


Az alábbiakban egy a csi kibocsátást és agy által történő érzékelést leíró vizsgálatról, a vizsgálatot végző személyes beszámolóját adjuk közre. A vizsgálat részleteit elmondta  Lu Yan Fang a Pekingi Nemzeti Elektro-Akusztikus Intézet professzora, vizsgálatban közreműködött a Californiai Kínai Egészségügyi Intézet, és a Pekingi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyeteme.

Az agy érzékeli a kibocsátott csit, az energiát


"Sok éves kutatómunkám tapasztalatából tudtam, az elektro- enkefalográffal (EEG) végzett mérések bizonyítják, hogy az agy reagál a testet ért legkisebb, legfinomabb ingerre is. Ebből arra következtettem, hogy ha a csi valóban létezik akkor a csikung gyógyító által a testből kivitt és a páciensre sugárzott csinek változást kell létrehoznia a páciens agyhullámait mérő EEG képen. Tulajdonképpen nem vártam, hogy a csivel kezelt páciens agyhullámai valóban meg fognak változni, arra számítottunk, hogy nagy valószínűséggel egy laza relaxálásban megszokott nyugalmi képet fogunk látni. Amit tapasztaltunk az teljességgel szokatlan volt. Néhány másodperccel azután, hogy a csit kibocsátó mester elkezdte kezelni a pácienst, az EEG elkezdett emelkedni. Az EEG spektruma minden csatornán emelkedett de a legnagyobb a homloklebeny területén volt a növekedés. Továbbá minden csatornán az alfa hullámok erősödését és szinkronizációját tapasztaltuk. Amint a csikung mester abbahagyta a csi kibocsátását az EEG fokozatosan visszatért a kiindulási állapotba. Annak a vizsgálatára, hogy vajon a kibocsátott csi, energia tartalmaz-e szignifikáns mértékű infra hang hullámokat (infrasonic) azt vizsgáltuk, hogy miként reagál a páciens ha ilyen frekvenciát kibocsátó készüléket helyezünk el feje közelében. A berendezést kb. 20-25 cm távolságra helyeztük el a fejtől, az EEG elektródák változatlanul voltak felerősítve. A stimulátort rövid időre kapcsoltuk be és az eredményeket rögzítettük. Azt tapasztaltuk, hogy a hatás hasonló volt a csi kibocsátáskor tapasztalthoz.
További vizsgálatunkkal azt kutattuk, hogy csi besugárzás (másik személy, csikung mester küldi a páciensre), műszeres sugárzás illetve csikung meditáció alatt milyen eredmények mérhetőek. Ebben az esetben is nagyon hasonló eredményeket kaptunk. Azt tapasztaltuk, hogy az agykéreg nagy része gátlás alá került, míg a érzékelési funkció (somatosensory cortex)aktivizálódott. A vizsgálat egyik jelentős észrevétele, hogy az agykéreg gátlása csikung meditáció közben egyértelműen eltér azon aktív állapottól, amely alvás közben mérhető. Az akusztikus agytörzsi vizsgálatok (ABER) kimutatták, hogy az agytörzsi struktúrák a gerincvelőtől a hipotalamuszig jelentős támogatást kaptak, ami azért fontos mert az agytörzs jelentős szerepet tölt be a belső szervek szabályozásában, a mozgásfunkciókban és az emóciók, érzelmek területén.*
A tapasztalataink azt mutatták, hogy a csikung mesterek érintés nélkül, hanggal, szemkontaktussal, vagy más hagyományos technikával képesek világos, erős, határozottan mérhető változást előidézni más személyek agyfunkciójában. Az alfa hullámok harmonizálása mély, relaxált állapotot idéz elő, amely szoros kapcsolatban áll a gyógyulás felgyorsításával.
A felerősödött hatás az elülső lebenyben különösen jelentős, mert az itt lévő asszociációs kéreg foglalkozik a finomabb motoros funkciókkal, magasabb szintű érzékelési funkciókkal, a viselkedés motivációs és érzelmi tényezőivel és az önálló funkciók integrálásával.  Azáltal, hogy az agytörzs szabályozza a belső szervek működését, ezen agyi terület működésének segítése a gyógyulási folyamatokat felgyorsíthatja.
Az EEG-ben jelentkező szignifikáns változások ellenére a tesztalanyok nem érzékeltek semmit és nem tudtak agyi állapotuk változásáról. A kutatási munkánk eddigi eredményei egyértelművé tették, hogy a csikung mester több méter távolságból fiziológiai változásokat képes előidézni, továbbá ez magyarázatot adhat arra, hogy mi az oka a magas gyógyulási aránynak azon krónikus degeneratív betegségben szenvedő páciensek között, akiknek csoportjai a pekingi klinikán csikung mester kezelése alatt állnak.
A eredményeink arra is rávilágítottak, hogy az infrahanghullámok, és a csikung meditációban beállóak hasonló hatásúak lehetnek a csikung mester által keltett hatásokkal. Majd vizsgálatainkban tapasztaltuk, hogy a csikung mester (egy személynél vizsgáltuk) ugyanezen változásokat meditáció segítségével saját agyában is elő tudja idézni.
Tudományos kontroll kérdése
Sok bizonytalanság van a tekintetben, hogy a kibocsátott csi miként hat az agyra. Sok orvos azt állítja, hogy az agyi változások oka pszichológiai eredetű és hogy a szóbeli szuggesztió, a csikung mester mély benyomást keltő kézmozdulatai és a páciens várakozása együttesen állítanak elő olyan állapotot amit tévesen a csi átvitellel magyaráztunk. Kontrolként kezeltünk személyeket valódi és ál csikung mesterekkel; ellenőrzéskor a tesztalanyok mindegyikének azt mondtuk, hogy csikung mesterek fogják őket kezelni. A kezelő személyzetben lévő valódi mesterek bizonyos dolgokat megtanítottak az ál mestereknek, a hamis mesterek tudták az elvégzendő kézmozdulatokat, így külső szemlélő számára azonosnak tűntek. Azon személyek agyhullámaiban nem fedeztünk fel jelentős változást, akiket hamis mesterek kezeltek, de azoknál, akik valódi csivel történő kezelést, energia átvitelt kaptak kiemelkedő, szignifikáns agyhullámbeli változásokat észleltünk. A kísérlet önmagában még nem volt annyira meggyőző, hogy további kutatások alapjául szolgálhatott, így azt megismételtük állatokkal. Figyelemmel kísértük ébrenléti állapotban lévő nyulak EEG hullámait valamint ABER jeleket altatott macskák esetében miközben csikung mesterek csit bocsátottak ki feléjük. Annak ellenére, hogy az állatok és a csikung mesterek között nem volt sem szem sem hang kontaktus és a csit 1-2 méter távolságból irányították az állatok felé mind az EEG mind az ABER hasonló módon emelkedett mint az embereknél. Az eredmény meggyőzőek a tekintetben, hogy a csikung hatásaira vonatkozó további kutatásokra javaslatot tegyünk, a placebo hatást sikerült egyértelműen kiküszöbölni, bár továbbra is kérdés marad, hogy az agyon keresztül milyen gyógyító hatást lehet elérni a csi segitségével és, hogy az milyen távolságról hatásos."


* Megjegyzése (forrás: Háromdimenziós anatómia atlasz, Thomas O. McCracken): Az agytörzsi funkciók tudattalanul működnek, ilyen például a szívritmus, a vérnyomás, a légzés szabályozása. Az agytörzs együttműködik az agykéreggel, közeli kapcsolatot teremtve az érzelmek és a gondolatok között, ezáltal lehetővé téve érzelmeink tudatos szabályozását is. Ez teszi lehetővé az amúgy automatikus légzés akaratlagos szabályozását.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz